Jeg drømmer mig tilbage til sommer, sol og varme og friske modne tomater. Men heldigvis har jeg gemt dem på forskellige måder. 

”Viden er at vide, en tomat er en frugt. Visdom er ikke at putte den i salaten. Miles Kington”

Du læser rigtigt, tomat er en frugt, men mange af os tænker den som en grønsag. 

Når foråret nærmer sig, opstår der hvert eneste år en konkurrence hjemme hos os, om hvem af os i hjemmet der kan dyrke flest tomater og de bedste tomater. 

Manden dyrker tomater på friland og jeg i drivhus. Allerede her er kampe ulige tænker man, men nej og alligevel ja. Vi sammenligner ikke arterne men hvor mange vi får ud af hver plante. Jeg kommer først med tomaterne, men jeg taber på mængde. 

Frilandstomaterne har altid givet rigtig mange tomater og det har været uanset vejr og vind. Dog i sommeren 2018 har vi begge haft rigtig mange tomater. På friland er der kun blevet dyrket Gemini og i drivhuset er dyrket blommetomater og Cherry tomater. 

På grund af den rigtig dejlig sommer vi har haft, har udbyttet været stort som i rigtig stort. Det glæder både på friland og i drivhuset.  

Friland har i året givet ca 150 kg tomater – ja du læste rigtigt. Vi har haft så mange tomater, at vi har foræret tomater væk i lange baner og vi har selvfølgelig også selv brugt dem.  Drivhuset har også givet mange og i meget lang tid, faktisk høstede jeg de sidste tomater den 4. november.  Vi tog de sidste tomater fra frilands sidst i november. De var stadigvæk grønne men de blev modne og vi spiste de sidste i starten af december måned. 

Hvad har jeg så brugt tomaterne til

Jeg har lavet tomatsovs og så lidt mere tomatsovs.  Til sovsen har jeg taget alle de tomater der kan have en stor gryde, skåret dem i kvarte tilsat krydderiet som jeg har haft inden for rækkevidde fx organo, timian, basilikum, rosmarin, persille og masser af hvidløg. Det hele har jeg kogt sammen og til blendet.  Jeg har herefter hældt dem på flasker og glas som har været enten skyldte i atamon eller vodka som konservering. Til sidst har jeg hældt olivenolie på for som ekstra konservering. Det lukker nemlig helt til i toppen. 

Tomatsovsen bruger jeg i retter, fx kyllingelasagne, kødsovs og som et ekstra pift i en sovs. 

Udover tomatsovsen har jeg også lavet tørrede tomater. Her har jeg brugt cherrytomater eller de små blommetomater. Halveret dem og tørret dem i ovnen med hvidløg, forskellige krydderurter og derefter hældt dem på glas. Det er super lækre i salater og som tilbehør. 

Fryseren er også fyldt med tomater. Ja tomater kan fryses. Jeg fjerner skinnet efter et lille opkog og fryser dem herefter hele. Når jeg så skal bruge dem tager dem direkte fra fryseren og skære dem i passende stykker og bruger i retten. 

Også suppe er det blevet til, i øvrige en rigtig god en som kan spises både varm og kold. En ganske enkel suppe med masser af persille, løg, forskellige krydderurter, olivenolie, grønsagsbouillon, peber og laurbærblade. Den kolde tomatsuppe har været rigtig lækker mens det var varmt. 

Til sidst har jeg også lavet en masse tomatjuice. Jeg har en slowjuicer, hvilket gør det rigtig nemt at lave. 

Der er ingen grænser for hvad tomater kan bruges til. Jeg har blot nævnt et lille udpluk som jeg gemmer til vinteren. 

Som skrevet har vi haft så mange tomater, at vores børn er blevet trætte af at få tomater med hjem når de har været på besøg. Det eneste de rigtig gerne vil have er tomatsovsen. Den er der stor efterspørgsel. 

Selv mine klinter har været så heldige at få en pose tomater med hjem.

Hvorfor skal vi have tomater?

Tomater er fulde af C-vitamin som er med til at gøre vores immunforsvar stærkt og har virushæmmende effekt. 

Tomater indeholder udover C-vitamin også  A-, B-, E, og K-vitaminer, sporstoffer, antioxidanter og ikke mindst stoffet lycopen som har en lang række forbyggende og gavnlige egenskaber.  Lycopen er det der gør tomaterne røde og findes også i vandmeloner, papayer og grapefrugter. 

Lycopen aktiveres når tomaterne varmes op og sammen med en økologisk jomfruolivenolie er resultatet optimalt. Lycopen er et antioxidant som er en vigtig faktor i kampen for at holde mængde af frie radikaler nede og dermed med til at styrke helbredet. 

Tomater er sundt og godt. Jeg vil dog sige, at jeg ikke spiser så mange friske tomater om vinteren, da tomater ikke er årstidens frugt og grønt.  Heldigvis har jeg gemt sommeren i min fryser og på glas. 

OM JETTE

Jette er uddannet Naturopath i biologisk medicin, Zoneterapeut, NLP coach og Øreakupunktør. Efter selv at have mærket hvad vitaminer, mineraler, fedtsyrer og generelle kostændringer har gjort for hende, har hun valgt at give andre samme mulighed for at få et bedre liv. Et liv uden træthed, stress og dårlig fordøjelse.

Se mere om Jette og hvad hun tilbyder her

FØLG JETTE