Det lyder måske som en overskrift på Jehovas vidner – men er du vågen?

Hvad mener jeg med det?

jo faktisk har jeg levet det meste af mit liv med ikke at være vågen – altså bevidst vågen!

Jeg har levet og planlagt mit liv ud fra hvad jeg troede var det ”rigtige”, hvad jeg troede at jeg burde, hvad jeg troede at jeg skulle, og forventninger jeg troede omverdenen og jeg selv havde til mig selv.

Lige indtil den dag hvor livet gjorde så ondt og bad mig tage stilling til at ”vågne” op fra mit ”ubevidste” liv.

Jeg begyndte langsomt, at se mit liv, relationer og verden med nye briller og i nye perspektiver. At kigge indad og spørge mig selv: ”Er det liv jeg lever, det liv jeg ønsker?” eller har jeg fyldt det med ting jeg bør, skal, mine eller andres forventninger til mig…?

WOW – det var faktisk rigtig svært overhovedet, at mærke hvad jeg inderst inde havde lyst til og længdes efter! Og det var også smertefuldt!

Jeg kiggede på mit ægteskab og tænkte om det var manden jeg skulle være sammen med eller om vi havde viklet hinanden ind i et afhængighedsnet af ”bør”, ”skal”, ”andres forventninger”, ”hans forventninger” og ”mine forventninger” til at være en familie. Jeg tænkte om han var mit nuværende tilvalg i livet eller vi var sammen fordi vi ”bør” eller ”andres forventninger” til os, vores børns ”forventninger” til os! – og omvendt, er jeg et tilvalg for ham? Og hvad ønsker jeg mig egentlig af min partner? Hvilke værdier er vigtige for mig i mit ægteskab, partnerskab og venskab?

Det var i starten virkelig svært for mig overhovedet egentlig at mærke hvad jeg ønskede. Det var rigtig svært at finde og sætte ord på det jeg mærkede, og være ærlig både over for mig selv, men også over for min partner.

For når vi bliver bevidste om vores liv og vores valg, kan det gøre ondt og føles farefuldt at stå ved det man mærker – og måske er der noget i dit liv der skal ændres, forandres og måske er der noget man skal sige farvel til, det i sig selv kan føles overvældende og måske mærkes som en stor sorg.

Vi bliver ofte i det der føles trygt også selvom det ikke er godt for os, og dulmer det der er svært med fx chokolade, alkohol, flirt, shopping, motion eller noget andet, og er vi parate og har lyst til at lave ændringer i vores liv?

For hvis vi ændrer os hvem bliver vi så?

Og hvis vi tør at stå ved os selv og det vi mærker hvad sker der så?

Jeg siger ikke at løsningen er at kaste dit liv op i luften, blive skilt, flytte og starte et nyt liv! Jeg er overbevidst om at nissen flytter med….

For mig har løsningen været at blive! Give det tid, kigge indad, være nysgerrig og prøve at forstå hvordan og hvorfor jeg har det som jeg har det, og blive bevidst om mine egne mønstre og mit eget spind.

At ”vågne op” kan derfor være en smertefuld proces, det har den også været for mig. Jeg er fortsat i proces med at vågne op og blive bevidst om mine relationer til mig selv, mine børn, partner, familie, venner og job osv. og kigge på det net jeg har spundet omkring mig selv og andre – det er en livsslang proces!

Jeg øver mig hver dag i, at være åben og dele ærligt til mig selv og mine relationer hvad det er jeg mærker og turde at sige det højt også selvom det kan gøre ondt, men i tillid til ikke, at blive fordømt, nedgjort eller skammet af min partner eller andre.

Det lyder rigtig flot – men det er faktisk skide svært! For vi er jo også bare mennesker, med følelser der bliver tricket (tro mig jeg har flippet ud et par gange) – men når jeg har kølet ned, har jeg øvet mig i at prøve at forstå. Og når det lykkedes!!! For det gør det faktisk tit…- så oplever jeg at min relation især til min partner vokser og vi kommer tættere på hinanden. Faktisk oplever jeg det i de fleste af mine relationer.

Så er du vågen?

Og er dit indhold i livet, tro mod det du ønsker og mærker i dig selv?

Eller er det tid til at vågne op?

OM KARINA

Mit navn er Karina Kalstad og jeg har skabt RelaSind. Det har jeg fordi jeg har mange års erfaring med at hjælpe unge og familier som af den ene eller anden grund har det svært. Relasind er også et sted for personlige reflektioner og perspektiver på livet Jeg har en bred erfaring i at undervise unge, familier og fag profesionelle i både kommunikation, de svære relationer og forebyggelse af konflikter.

Læs mere om Karinas arbejde på RelaSind her

FØLG KARINA