Jeg ved ikke med dig, men rigtigt mange mennesker rydder op for andres skyld. De rydder ekstra meget op, når de får gæster, fordi de synes, de bør, og fordi de gerne vil fremstå som ordentlige mennesker.

Jeg vil gerne invitere dig til at prøve noget andet.

Måske kender du dette:

Til hverdag lader du bunkerne ligge fremme på bordet, blandede sager hober sig op på kommoden, i reolen og måske på gulvet. Sengen står uredt hen, og rengøringen lader vente på sig.

Lige indtil du venter gæster. Så skal jeg love for, at det hele får en overhaling. Bunker og sager gemmes af vejen, sengen reddes i bedste hotelstil, og støvsugeren svinges.

Kan du genkende det? Så læs med!

Allerførst – det er absolut forståeligt det hele. I travl hverdag er der en vis frihed forbundet med at lade rod være rod og slappe af, når man kan.

Og jeg mener virkelig, at du må gøre lige, som du vil, selv er jeg overhovedet ikke hellig på dette område.

Dog har jeg opdaget et par ting over de seneste år, som jeg vil indvie dig i.

  1. Vi snyder både os selv og hinanden, når vi rydder op for vores gæsters skyld. 
  2. Oprydning for din egen skyld er selvkærligt.

Det er klart, at der ligger en helt masse kærlighed og respekt i, at vi rydder op og gør rent, når vi får gæster – vi gør det lækkert og rart for deres skyld, fordi vi ærer dem. Men sikkert er det, at der for mange også ligger en helt del frygt bag den slags oprydning. Frygt for, hvad andre ville tænke, hvis de så vores rod. Mange af os har opbygget et meget ordentligt selvbillede, vi forsøger at opretholde, og det kan være ganske udmattende.

Vi har så meget skam på vores rod, og vi gør os så umage, inden gæsterne kommer, at vi bruger alle vores kræfter, og derfor sjældent orker oprydningen, når gæsterne er gået. Det betyder i praksis, at vi kun lige når oplevelsen af vores dejlige og ryddelige hjem, lige inden gæsterne kommer. Ærgerligt!

Ja, og så snyder vi hinanden. Selv vores nærmeste venner og familie får ikke lov til at se vores bunker og rod, hvilket er en af årsagerne til, at mange går og skammer sig over deres rod. Vi tror nemlig vittigligt, at alle de andre lever så ordentligt, og at det kun er os, der ikke kan finde ud af det, men ved at rydde rod af vejen inden vores gæsters ankomst er vi selv med til at opretholde et forvrænget billede af, hvordan et hjem, hvor der leves, ser ud. 

I mange år ryddede jeg kun sådan rigtigt op og redte seng, når jeg fik gæster. 

Oftest i allersidste øjeblik. 

Det skulle jo se ordentligt ud – jeg var jo et ordentligt menneske!

Jeg fandt det fjollet at rydde op og redde seng resten af tiden. Jeg forbandt det med perfektionisme, som jeg tog stærkt afstand fra, fordi jeg inderst inde var perfektionist.

Og så synes jeg ærligt talt, det var besværligt og faktisk helt unødvendigt at gøre det BARE FOR MIG.

Nu har jeg det nærmest omvendt. 

At redde seng og rydde op, når der kommer gæster, det er perfektionisme, det er at dyrke at se, hvor har jeg styr på det. (NOT) Derfor øver jeg mig i at lade andre se mit hjem upoleret, og jeg elsker selv, når jeg får lov at se andres rod – både families, venners og mine kunders. Det er for mig en kæmpe tillidserklæring og meget befriende!

Samtidigt bestræber jeg mig på at redde seng og rydde op KUN for min skyld – og lidt for Esthers (min datter).

Jeg har nemlig opdaget, hvad det betyder for mig at begynde dagen med at lufte ud i soveværelset, strække lagnet, banke puderne, glatte dynerne og lægge sengetæppet på.

Jeg har indset, hvilken positiv virkning, det har på min energi, mit humør og mit liv, når jeg får papirer kasseret eller sat i mappen med det samme, pakket tasken ud, når jeg kommer hjem, og lagt ting på sin plads inden sengetid.

Jeg gør ingen af delene, fordi jeg skal eller vil være ordentlig, men fordi jeg mærker, hvor meget selvrespekt der ligger i de handlinger for mig, og hvor meget jeg nyder, at her er fint.

For mig er det selvkærlighed på højt plan, og jeg fortjener det!

Hvad gør du for dine gæsters skyld? 

Måske skal du gøre det for din egen ❤bare en gang imellem? Du fortjener det!

OM SANNE

sanne severinsen

Sanne Severinsen er indehaver af virksomheden Rum Til Livet, hvor hun hjælper især kvinder med at rydde op i alt det, der dræner deres hjem, tapper dem for energi og tager deres tid og fokus, så de kan få lige det hjem og det liv, de drømmer om – frit for rod og med masser af rum til alt det vidunderlige i livet.

Det gør hun på oprydningsbesøg i folks hjem, gennem onlineforløb samt i 1-1 coachende samtaler, hvor det i højere grad gælder det mentale og følelsesmæssige rod.

FØLG SANNE