Jeg har stået mange gange i mit liv med en tvivl om valg der ikke har krævet en her og nu beslutning, men har handlet om mere jordnære emner som studie, job, karrierevej, kæreste eller ikke kæreste, ægteskabskvaler, boligsituation, bekymringer om penge og sådan kan jeg blive ved.

Når tvivlen melder sig.

Når tvivlen har meldt sig, har jeg tit ønskede, at der ville komme én og tage et aktivt valg på min vegne. Ikke fordi jeg bevidst har ville lægge ansvaret fra mig, men fordi tvivlen har fået mig til at blive usikker. For mig har usikkerheden altid handlet om, at jeg gerne har ville regne udfaldet af mit valg ud på forhånd. Det er dog sjældent, at valg som er mere jordnære, kan gøres så firkantet op i rigtig eller forkert og det kan godt gå hen tankemæssigt og blive en rodet affære ift., hvad der melder sig som for og imod for et valg. 

Aktivering af amygdala

Når vi lader tankerne tage over uden at standse op og får kroppen med i vores beslutning, aktiverer vi ofte og helt ubevidst amygdala. Amygdala er den del af din hjerne der aktiveres, når du blandt andet bliver utryg, bekymret, nervøs, stresset eller bange. Når amygdala får for meget plads, så lukker den ned for vores frontallapper der blandt andet hjælper os til at se og forstå en situation fra flere sider. Den blokerer for et samarbejde med kroppen. Det handler om at skabe en balance mellem amygdalas faresignaler og frontallappernes åbenhed overfor det valg vi skal træffe. Og det kan vi blandt andet ved at tage en pause og give os selv et øjebliks nærvær der skaber ro og balance, men også plads til energi og kreativitet. 

Tid til en pause

Pausen er en god klassisk mindfulnessøvelse, der hjælpe os til at bygge bro mellem hjernen og kroppen. Pausen vi kan give os selv, er den dybe bevidste vejrtrækning, hvor vi trækker vejret ind igennem næsen og bruger vores mellemgulv til at skabe plads til vejrtrækningen. Vejrtrækningen er vores nærmeste bindeled mellem krop og hjerne. Når vi skaber balance i os selv også selv om det kun er i et øjeblik, kan tvivlen blive til tillid. Tillid til at vi har hele os, krop og hjerne, med i beslutningen – også selvom vi stadigvæk ikke kender det endelige udfald af vores kommende valg.

OM ANNE

Anne er uddannet cand.pæd.psyk. og sygeplejerske og arbejder som selvstændig, hvor hendes fokus er at åbne op for kommunikationen mellem hjerne og krop. Når vi mærker hele os selv, det vil sige krop og sindet forbundet, så mærker vi også vores energi, kreativitet og det vi brænder for, vi mærker vores intuition og kerne. Vi lærer at handle med hjertet og ikke frygten. Udover at have klienter holder hun blandt andet foredrag om, hvordan vi kan blive bedre til at lytte til kroppen og hvad vi selv kan gøre for at åbne op for den indre kommunikation mellem krop og sind. Foredragene tager blandt andet udgangspunkt i hendes bog Når nok er nok, som udkommer maj/juni 2020. Se mere på: www.anneskovhansen.dk

 

FØLG ANNE

INSTAGRAM FACEBOOK