Hvad har det med kost og livsstils-(ændringer at gøre) spurgte jeg mig selv, da jeg startede denne artikel.

Men så kom jeg til at tænke på, at jeg møder mange kvinder i min klinik, der rigtig gerne vil lave om på deres kost og livsstil og gøre noget andet end det de plejer. Men tanken om, hvad venner, familie, ægtefæller, naboer, kolleger mv. vil sige til det hele, skræmmer mange af kvinderne.

For et er, hvad man selv har lyst til og mod på, noget andet er den modstand man helt sikkert vil møde i sin omgangskreds. Det tog min familie flere år, at vænne sig til, at jeg ikke spiser and juleaften, og jeg må stadig høre for, hvordan jeg overhoved kan komme i julestemning uden and og flæskesteg.

Men jeg holdte fast i min beslutning om at være vegetar, fordi jeg var nået dertil, hvor jeg følte, at det var den rigtige retning for mig. Og jeg hører stadig den der.. ”ej hvordan får du så protein nok?” og dont get me startet omkring mælke-kalk-spørgsmålet – jeg drikker nemlig heller ikke mælk/spiser mælkeprodukter. Så jeg ved, at det kræver rigtig meget, at holde fast i det man føler er det rigtige for en selv.

Der findes uendelige mange kure, diæter, sundheds-retninger- religioner om man vil.

KETO, RAWFood, Atkins, LCHF, LFHC, Vægtvogterne, Kalorie-restriktion, Paleo, 80/10/10 mv.

Ligegyldigt hvad du vælger at kaste dig ud i, hvilken retning eller livsstil du vælger at følge eller ikke at følge, vil der altid være fordele og ulemper og der vil altid være nogle, der har en mening om det du gør.

Alle har en mening om mad, kost, kostretninger og hvad der er sundhed og ikke-sundhed, også selvom de ikke egentlig ikke har nogen synderlige kompetencer for at udtale sig. Men alle kender en farmor, en kollega eller nabo der med god eller dårlig effekt har fulgt lige præcis den kur, eller det sundheds-råd med enten godt eller dårligt resultat.

Drømmer du om vægttab, sundere krop, stærkere krop eller raskere krop, starter træning, kostændringer eller andre livsstils-ændringer, er der altid nogen der vil føle sig provokeret, ramt og udfordret af, at du tager ansvar for dig selv og din krop og gør noget andet end det du plejer. (fordi de ikke selv er der, hvor du er, og du tricker noget i dem, det har intet med dig at gøre)

Så hvordan går man så i gang med at være sundere, selvom man godt ved at Tante Olga vil blive skuffet over at du siger nej til fødselsdagskage eller dine venner synes du er Karen-kedelig fordi du fravælger alkohol eller noget helt 3.?

Først og fremmest skal du finde frem til den retning eller livsstil du synes passer bedst til dig og dine behov. Eller bare starte det sted du har mest overskud indenfor. Skære ned på noget eller gøre noget mere af noget andet, stille og roligt i dit eget tempo.

Har du mange sygdomme, ubalancer og diagnoser kan det være en god ide at finde en god og uddannet behandler inden for kost, sundhed, ernæring eller lign. (evt. i samråd med din læge, så du ikke gør noget der kan være skadeligt for dig). Nogle kostretninger kan være ret restriktive og det er ikke sikker, at det er den bedste løsning for dig.

Når du har besluttet dig, fundet den retning eller løsning du føler er helt rigtig for dig, så sæt dig grundigt ind i tingene, for du vil helt sikkert opleve mange spørgsmål om hvorfor dit og hvorfor dat, eller beslut dig for, at du blot vil svare neutralt. At det er den løsning du føler bedst for, eller at du føler dig raskere, sundere, mindre smerteplaget, mindre oppustet eller lign.

Vær så konsekvent i dit valg som muligt. Har du besluttet at sige nej til alkohol og flødeskum, så sig nej hele tiden – i hvert fald i starten, indtil din familie og venner har forstået, at det er den person du er nu. På den måde viser du dig selv og din omverden, at det er det valg du har truffet, og at du står fast og er groundet i din beslutning. Og lad dig ikke påvirke af negative kommentarer om din beslutning, selvom det kan være svært.

Jeg bryder mig ikke om frasen ”at falde af hesten” – eller ”at falde i” – for det skaber dårlig samvittighed i kroppen. Du tog bare en lille omvej den dag eller til det måltid, og næste dag eller næste måltid kan du heldigvis starte på en frisk og gøre det, du havde besluttet dig for. Ros dig selv for at du ikke er perfekt og at du tager ansvar for dig selv igen, så snart det er muligt. Alle vil blive fristet eller opleve perioder i livet, hvor man ikke kan overskue at lave salat fra bunden, men i stedet køber en pizza. Det er okay.  Det er ikke målet i sig selv der lykken, det er vejen derhen og der vil altid være pump og sten, men så længe man bliver ved med at gå i den rigtige retning, trods omveje, pauser, sten og bump. Så skal det nok lykkedes.

Alt i alt handler det kun om kærlighed til dig selv <3

OM RIKKE

Rikke er uddannet Kostvejleder, Ernæringsterapeut og Naturpath IBM. Siden 2012 har hun uddannet sig inden for kost, ernæring og sundhed. Se mere om Rikke og de forløb hun udbyder her

Måden vi spiser, tænker og agerer på, har stor indflydelse om vi forbliver syge eller mindre syge, og med den rette støtteterapi i form af mad, drikke, urter, tilskud, motion, søvn, væske osv. er vi i stand til at forblive så sunde og raske som overhoved muligt. Jeg har specialiseret mig indenfor, at lokalisere og forbedre de dybereliggende årsager til vores sygdomsbillede og hvordan man  bedst muligt støtter og hjælper kroppen tilbage den sundeste helbredsmæssige tilstand, der er muligt. Rikke Petersen

FØLG RIKKE

INSTAGRAM FACEBOOK E-MAIL