Det ved du bedst. I  min sidste artikel her på FUNDAMENT skrev jeg lidt til dig om, at sørge for at putte noget MIG-TID ind i din ferie, og generelt i din hverdag.

Hvad, der fungerer bedst for dig, som MIG-TID og selvomsorg, ved du bedst selv, og hvis du er i tvivl så prøv dig frem og mærk efter, hvad du lige nu har lyst til eller brug for.

Det kan være træning, gå en tur alene, læse en bog, få en gang massage, gå ud med en veninde, høre musik og danse grimt midt i stuen.

MIG-TID handler nemlig både om fysisk og mental sundhed. Det er det der giver dig roen og overskuddet, og skaber balance mellem krop og sind.

Prøv det!

Én ting er helt sikkert: Køen i NETTO, som jeg nævnte i sidste FUNDAMENT (eller hvad det nu er for en situation du står i), kommer ikke til at gå hurtigere eller lettere, fordi du sukker, trækker vejret overfladisk og står uroligt. Tværtimod!

Og lige præcis det med at trække vejret, er faktisk et rigtig godt sted at starte, hvis du er i tvivl om, hvad der er din MIG-TID.

Fordi et optimalt åndedræt skaber ro i dig.

Du kan bruge det her og nu.

Det er faktisk din bedste ven som du har med dig over alt.

Hvis du har svært ved at se, lige nu, hvordan du skal presse fx træning ind i dine feriedage med familien, så start med at bruge dit åndedræt! Virkelig prøve at mærke det.

Det er et fantastisk godt redskab, hvis du oplever, at du er ved at ”tænde af”, eller blive overloadet. Der hvor du har brug for at mærke rigtig godt efter, finde roen og blive konstruktiv, fremfor kortluntet og aggressiv… Det virker!

Du skal bare kende til, og bruge nogle enkle teknikker.

Åndedrættet er din bedste ven

Læs her, hvordan du med fire fokuspunkter, kan nå rigtig langt i forhold til at optimere dit åndedræt, og stille og roligt få puttet lidt MIG-TID ind i din hverdag.

1. Skift spor med dit åndedræt I situationer, hvor du pludselig føler dig presset, usikker og hvor temperament og stress er ved at tage over, er dit åndedræt din ultimative bedste ven. Den ven, der altid er der, når du har brug for det.

Ved, i disse situationer, at bruge dit åndedræt bevidst, kan du meget hurtigt skifte spor i dit nervesystem. Du kan bevidst skifte over til den del af nervesystemet, der bl.a. står for ro i både krop og sind, overblik, nærvær og tilstedeværelse samt færre stresshormoner. Parasympatikus.

Ganske få kontrollerede, bedre, dybere og roligere vejrtrækninger giver bonus med det samme. Roen sænker sig i nervesystemet, hvor alle alarmklokker bimler og hjælper dig tilbage i rette spor for at komme videre. Det er noget du kan bruge her og nu!

Du skifter ganske enkelt spor og kommer væk fra stress-systemet sympatikus, hvor du har kort lunte og svært ved at tænke klart og konstruktivt – og du kan gøre det nu og her, midt i det hele, hvor som helst…

2. Luk munden… Ja, luk munden! Munden er primært til at tale og spise med ( og kysse…)

Når du lukker munden, og trækker vejret gennem din næse, så stimulerer du den beroligende del af dit nervesystem. Samtidig sætter du tempoet i vejrtrækningen ned, hvilket er et must, hvis du skal finde/bevare roen. Vi er faktisk designet til at trække vejret udelukkende gennem næsen, når vi ikke taler.

Øv dig i de rolige stunder og i hverdagen på at trække vejret gennem næsen, så bliver det lettere at bruge, når du føler dig presset og stresset. Prøv at mærke hvordan skuldrene sænker sig med en god udånding gennem næsen.

3. Heeelt ned… Træk vejret så dybt som muligt, når du står i en presset situation.

Det gælder om at mærke din vejrtrækning, og mærke, hvad kroppen gør så du får en fornemmelse af, at kroppen udvider sig på indåndingen og bliver mindre igen på udåndingen. Mærk det så dybt som muligt. Helt ned i maven og meget gerne helt ned til din bækkenbund. Mærk at siderne/ribbenene åbner sig lidt ud af, som en paraply, der stille og roligt bliver slået op. Mærk det helt om i ryggen. Og sørg for at ånde helt ud hver gang, med en lang udånding… Det er vigtigt, da det giver bedre plads til den nye gode indånding og skaber balancen mellem ilt og kuldioxid!

4. Ånd laaaangsomt ud

Vi kender alle til at have fået at vide ”tag en dyyyb indånding”. Og det er heller ikke forkert. MEN… Fokuser på dine udåndinger, da de er nøglen til en dybere og bedre indånding! Samtidig er det udåndingen, der giver roen og skaber balance imellem ilt og kuldioxid, så du ikke ender med at hyperventilere og stresse dit system yderligere.

Ånd laaaaangsomt ud igennem næsen – og hold gerne en lille kunstpause, inden du tager den næste indånding!

Hvis du nu sidder og tænker: ”Jamen hvordan skal jeg dog få det presset ind, når jeg har børn alle vegne…?”.

Prøv at lokke børnene med. Indfør nogle små pauser, hvor I fx spiller en rolig melodi og bare ligger eller sidder mens melodien spiller. Børnene tager ved lære af dig, og har også rigtig meget brug for at finde ro. Det kan være, at det så udvikler sig til, at roen I finder sammen, frigiver tid til noget af det træning du godt kan lide at bruge tid på; yoga, pilates, crossfit, løbetur eller andet. Det åbner op for en ny MIG-TID.

Det KAN lade sig gøre…det kræver bare at du øver dig. Husker på det. Og gør det. For det virker!

Det er aldrig for sent at starte stille og roligt, og skabe et optimalt åndedræt så bare sæt i gang.

Husk, at intet er helt let i starten og intet virker helt perfekt hver gang, men det virker slet ikke, hvis du ikke prøver.KrisPilates

Rigtig god fornøjelse med at øve dig!

Kærligst Kristina/KrisPilates

OM KRISTINA

KrisPilates handler om velvære fra inderst til yderst. I mit studie underviser jeg bla. i pilates matwork træning, yoga og åndedrætstræning, så alle spændinger og ubehag mindskes og kroppen og hjernen fyldes med positive energier. Små hold, med fokus på nærvær og den enkeltes proces. I min webshop på min hjemmeside finder du produkter fra bla. Karmameju, Run&Relax, Onzie, Moonchild, Pukka, Munkholm og Retap.

Jeg tror på, at vi opnår bedst balance i krop og sind ved at kombinere kunsten at finde ro og indre fred, og samtidig bruge kroppen og opbygge smidighed og styrke. KrisPilates

FØLG KRISTINA