Du kender det godt. Du går ned ad trapperne fra din lejlighed på 3.sal, møder en underbo på vejen, der med en efterhånden velkendt afvigende adfærd springer til siden, så der momentant kan opstå et 2 meters mellemrum imellem jer. Det lykkes med nød og næppe pga. trappeopgangens naturlige begrænsning, men du forsøger så godt du kan, ikke at lade nogle af dine kropsdele berøre underboens.

Hudsult

Nede på gaden, på vej til Fakta, springer folk væk fra dig som om du havde pest. Og da du længere fremme får øje på din gamle veninde, som du ikke har set i flere år og mest af alt har lyst til at løbe hen og kramme, må du, som en anden kongelig, nøjes med at vifte energisk med armene og råbe hej.

Hvis du kan genkende noget af ovenstående, så lider du sandsynligvis også at det lidet flatterende ord, hudsult. I disse Corona-tider, hvor vi ikke må komme hinanden nær, er der mange der mangler berøring og nærvær. Medmindre vi har en partner vi kan krølle os sammen med (og det kan vi måske også blive lidt trætte af i længden), så er vi i stort underskud af berøring, og dermed af hormonet oxytocin. 

Oxytocin – et fantastisk hormon!

Hvorfor har vi brug for berøring, og hvad der sker i kroppen når vi ikke bliver berørt? Lad mig starte med at fortælle lidt om hormonet oxytocin, og hvorfor det er så fantastisk! Oxytocin er et hormon, dvs. et stof der cirkulerer i vores blodbane og påvirker forskellige fysiologiske funktioner.

Det findes også i vores hjerner, som et signalstof i et stort netværk af nerver. Oxytocin medvirker til en lang række livsvigtige funktioner i vores kroppe. Og det som oxytocin kan, er at hjælpe os med at finde ro, hvile, balance og kærlige følelser. Altså, mental sundhed i yderste forstand. What´s not to like?

Måske har du hørt, at oxytocin kun er et hormon for kvinder? Det er rigtigt, at oxytocin spiller en rolle i forbindelse med fødsel, amning og ”yngelpleje”. Men oxytocin er på ingen måde kun knyttet til kvinder – men måske kan man sige, at hormonets virkning er knyttet til kvaliteter hos mennesker, der traditionelt opfattes som kvindelige: omsorgsfuldhed, nærhed, tryghed, sociale relationer, kærlige relationer og modtagelighed. Disse kvaliteter er da heldigvis nogle som nutidens mand sagtens kan besidde, uden at være mindre mand af den grund. 

Men lad os holde os fra diskussioner om køn og kønsroller, og kigge lidt nærmere på dette fantastiske hormon! Det bliver altså produceret hos både mænd og kvinder, og det frigives til blodbanen bl.a. ved behagelige stimuli, som fx berøring, kram, massage, kys og sex. Hormonet kaldes, meget rammende, også ”Kærlighedshormonet” og ”Tilknytningshormonet”. Er det ikke bare blevet dit yndlingshormon allerede?  

Oxytocin hører til den gruppe af hormoner, der styrer ”ro-hvile-funktionen” i kroppen. Man slapper simpelthen mere af og bliver mindre stresset, når oxytocin er til stede i blodbanen. Der er lavet masser af undersøgelser og studier der kan underbygge dette.

Der er bl.a. blevet lavet et forsøg med nogle børnehavebørn, der skulle indføre 10 minutters daglig massage. Efter 6 mdr. sås der tydelige forandringer i børnegruppen. De var langt mindre aggressive og fungerede bedre socialt. Det er altså ret vildt, synes jeg. Og det er særligt værd at tænke over i disse tider, hvor vi skal holde os 2 meter fra folk vi ikke er i nær relation med.

Tænk over, hvordan du kan tilføre din krop noget mere oxytocin. Kig din partner dybt i øjnene (hvis du er så heldig at have sådan én), kram, kys og elsk så meget du kan. Giv dine børn nogle flere kys og kram. Er du alene, så tag et dejligt varmt bad og masser din krop ind i en velduftende olie. Gør hvad der føles rart. Og mærk så hvordan din krop slapper af, indhyllet i den magiske gennemstrømning af oxytocin.

 

OM CATRINE

  Catrine er nysgerrig på mennesker, små som store, kærlighed, parforhold, sex og terapi. Hun er uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske og arbejder som sundhedsplejerske med speciale i seksuel sundhed. Catrine har læst til sexologisk counsellor og er snart færdig med at læse en 4-årig godkendt psykoterapeut-udddannelse med fokus på parterapi og sexologi. I snart 7 år har hun undervist i seksualundervisning og har i 2 år arbejdet hos Sex og Samfund. Catrine tilbyder online psykoterapi, parterapi og sexologisk rådgivning og har et kliniklokale på deltid i Roskilde, hvor hun også tilbyder samtaler. www.sundtparforhold.dk

 

 

 

FØLG CATRINE