De fleste kvinder jeg møder, bruger en kæmpe mængde af energi, på at tænke dårligt om sig selv. På at skælde sig selv ud. Pine, plage og presse. Tykke lår, klam appelsinhud, hænge- bryster, skæve tæer, overbid, rande under øjnene, slaskede baller og slappe maver. Oven i det kommer strækmærker, ar og modermærker. Hårfarven er forkert, huden er trist og tænderne har den forkerte farve.

Der er ikke grænser for hvad der skal laves om.

Og det kan vi jo. Alt kan lade sig gøre. Og hvis ikke det lykkes, så kan vi tilføje doven og dum til listen over vores fejl.

Og så, lige i numsen på selvkritikken, der følger sammenligningerne, for vi er jo ikke i tvivl om, at alle de andre kan. De har både meget yngre børn, og meget slankere lår. Det klare bevis på, at de er bedre end os.

Vi projicerer alle vores egne positive kvaliteter over i de andre (for de kvaliteter er jo en selvfølge. Det vi selv indeholder er ikke noget specielt eller særligt) og så plusser vi det, med alt det de kan, og lige pludselig kan hende som vi sammenligner os med, ALT, og så står vi over for selveste kærligheds-gudinden, og så har vi intet andet valg, end at føle os som en fiasko.

Men…

Den perfekte kvinde findes ikke.

Ikke i den forstand vi tænker det. Det er ikke muligt, og i hvert fald slet ikke ønskværdigt, at piske sig selv til at få den ‘perfekte’ krop, og samtidig være lykkelig i nuet. Når du presser dig selv, er der den underliggende præmis, at du ikke er god nok som du er. At du skal forbedre dig, for at være god nok. Hvis du tror, at livet bliver bedre når du kommer ned i de jeans fra før du blev mor, så tager du fejl. Hvis udgangspunktet er, at du ikke er god nok, så vil du heller ikke føle dig god nok når du kan være i de famøse jeans. Så vil det bare være noget andet der skal ændres. Det er en kamp du ikke kan vinde.

Vi kender allesammen en kvinde med de slankeste smukkeste lår, den fineste vipse-talje og den klareste hud, der stadig synes hun er u-smuk og finder underlige ting ved sig selv der skal ændres for at hun er god nok, mens vi andre ryster på hovedet og udemærket kan se at hun er ‘vanvittig’. Udgangspunktet er det samme, og det vil det være så længe du ikke gør det indre arbejde der skal til, for at du kan indse at du er lige præcis som du skal være.

Du er fantastisk.

Du er et mirakel.

Den krop du kritiserer, har tjent dig så flot og loyalt hele dit liv.

Det er tid til at du behandler den ordentligt. Det er tid til at du behandler dig selv ordentligt. At du fylder dig selv op med det der nærer dig, opfylder dine behov og lytter til dig selv.

Stoler på dig selv.

Respekterer dig selv.

Du er kærlighed. Kvinder er kærlighed. Børn og mænd -ja hele verden- har brug for kvinders kærlighed. Og hvis vi vælger at bruge vores energi på at være ukærlige (over for os selv) så er der bare ikke kærlighed nok.

Og kærlighed er jo det livet drejer sig om.Rikke Klindt

OM RIKKE

Rikke Klindt er terapeut og coach. Hun arbejder med kvinder & selvværd på hendes gruppe-forløb og mange kurser. Rikke er ejer af Magasinet FUNDAMENT, Selvværds-butikken Rikkeklindt.dk og Lerchehuset.

Pas godt på dig selv. Dit selvværd afhænger af det.Rikke Klindt

Lige nu kan du få fingrene i online-kurset, KærlighedsKuren med 70% rabat. Læs mere her

FØLG RIKKE