Mit dybeste yes

En fortælling om min Kierkegaard og min klinik

”Det gælder i livet om at passe på, når ens stikord kommer”, sagde Kierkegaard. På moderne sprog ville vi sige det anderledes måske: Når vi mærker det der syngende YES – den indre resonans der drager os henimod noget som er Virkelig Vigtigt, så gælder det om at være parat til at bide livet i låret. For det sker for hver af os kun ganske få gange i løbet af den tid vi har, og vi mærker det jo kun, hvis vi formår at mærke efter inderst inde.

Når det sker, når det ENDELIG sker at noget mærkes så vigtigt at alting indeni blødt brøler YES – så er det en chance der skal gribes og leves ud. Fordi det er at ta´os selv og livet alvorligt. Ikke at jeg dermed mener, at vi skal lade vores liv styre alene af vores følelser, for lad mig da gerne melde helt ærligt ud på absolut-egne-vegne: Mine egne følelser som præ-klimakterie-sild er indimellem så hurtigt svingende mellem ikke-altid-klart-definerede yderpunkter, at det ærlig talt ikke er et pendul, som jeg vil lade afgøre mine livsvalg. Nej, den sandeste fuldeste kraft i det dybe YES kommer fra noget der er meget klogere og mere in-tune med mit hele væsen end mine følelser (tidvist) er. Måske det er sjælens sang mit dybeste YES samklinger med, det er jeg ikke musikalsk nok til at kunne afgøre, men jeg ved hvordan det mærkes i mig:

Et sådant YES var det jeg mærkede, da jeg for nogle år siden valgte at bryde med det etablerede sundhedssystem og starte en klinik der matcher mine faglige kompetencer med mit menneskesyn. Det var et rungende, men også et bævende YES uden økonomisk sikkerhedsnet – hvor jeg i hver en celle mærkede at det var den rigtige beslutning, selvom fornuft og rationel tankegang mente det modsatte. Det YES mærker jeg stadig hver dag: Min klinik er mit hjerterum.

I min klinik arbejder jeg med især kvinder og børn, der kommer til mig med komplicerede smerter eller fysiske stress-symptomer. Det kan være så forskelligt som migræne, hjernerystelse, underlivssmerter eller nakkesmerter; ”uroligt hjerte”, uro i krop og sjæl eller kolik. Jeg arbejder med blide manuelle teknikker, hvor jeg med anatomisk præcision forbedrer funktionen i komplekse vævssammenhænge der forbinder os fra isse til fod, og som populært sagt skal samarbejde frit for at vi har det godt: Bevægeapparatet med muskler, led og knogler; organsystem, nervesystem og hjerne samt blodførende kar og ikke mindst hindesystemerne (bindevævet) omkring enhver af disse strukturer. Jeg gør det med en forståelse af, at kroppen bærer vores historie: Den bærer vores strukturelle historie i form af spændingsmønstre opsamlet gennem årenes fald, overbelastninger, operationer og ulykker – men den gør det ligeså tydeligt følelsesmæssigt. Det kender du godt: Hvordan har du det for eksempel i krop og i følelser hvis du er sammenbidt, eller hvis du bærer en tung følelsesmæssig byrde på dine skuldre? Vores kroppe fortæller unikt, fordi ingen af os er ens – men samtidig fortæller kroppen universelt, fordi kropssproget er vores mest grundlæggende udtryksform, på tværs af kulturer og andre forskelligheder.

”Jeg har sagt henne i børnehaven at du er læge, Mor”, sagde min datter en dag da hun var mindre. Jeg kiggede forbløffet på hende. ”Men det er jeg jo ikke, lille skat”, sagde jeg ”—hvorfor fortalte du dem ikke bare hvad jeg laver?”. ”Nej”, sagde hun ”for jeg syntes altså ikke at det lød særlig præcist at sige, at du hjælper folk der har det svært, med dine hænder”. Jeg nåede at tænke, at det har hun måske helt ret i, før hun tilføjede: ”Og det der tisse-jo-terapeut er altså et svært ord”. Point taken. Så lad mig sige det så klart jeg kan: Jeg er autoriseret fysioterapeut. Jeg er internationalt certificeret kraniosakralterapeut og jeg er uddannet i subtil integreret manuel terapi i den internationale skole der er startet af den franske osteopat Jean-Pierre Barral. Jeg har læst psykologi og det er et studium jeg aldrig bliver færdig med. Jeg har 20 års erfaring i at arbejde med mennesker – og jeg har på min rejse igennem vestlige, eksakte teknikker såvel som østligt inspireret holisme med stor ydmyghed fået lov at stå på skuldrene af store mestre. Jeg er blevet kaldt fysioterapeut, alternativ terapeut, manuel terapeut, komplementær behandler og fascianista, ja, endda også både klog kone og heks. Kald mig hvad du vil – eller kald mig bare Helle?

Min klinik er min passion og mit hjerterum – det er min rejse udi mit dybeste YES.Helle Rechter

Vi skal alle turde tilvælge det, det dybe YES, for selv det dybeste og mest rungende YES kan klinge ud hvis ikke du griber det i rette tid. For at vove er at miste fodfæstet for en stund, men ikke at vove er at miste sig selv….Ja, der sneg jeg igen et citat ind af Kierkegaard. Du må gerne kalde mig bragende banal og nærmest-grænseløst nostalgisk – for det er jeg, ikke mindst når det kommer til Kierkegaards kloge ord. Jeg er nu meget andet også: For eksempel er jeg en ægte nørd, som kaster mig ud i anatomiske kadaverstudier som var det poesi (for det ER poesi, hvilket jeg kommer tilbage til i mine senere skriv). Det fortæller jeg blot for at sige, at jeg jo ikke mener banaliteter kan stå alene: Vi skylder os selv at tage livet seriøst ved at sætte barren højt og banaliteter alene gør det næppe for os. Men når det er sagt:

Livet har lært mig, at når jeg forstår noget bedst og fuldest, er jeg også i stand til at gengive det enklest. Det er min mission som skribent i Magasinet Fundament: At formidle kroppens fortællinger som jeg oplever dem, ofte med udgangspunkt i min klinik og altid med omdrejningspunkt i hvor ufatteligt unikt livet er. I os, imellem os og omkring os. Helt Fundament-talt.

Hvor mon du mærker dit dybeste YES, og hvorhen flytter du dig med det?

OM HELLE

Helle Rechter er højt specialiseret i integreret manuel terapi af bevægeapparatet, det viscerale system og nervesystemet. Med anatomisk præcision arbejder hun udfra forståelsen af at vores strukturer, følelser, tanker og energi er en helhed. I sin klinik i Køge behandler hun komplicerede smerteproblemstillinger og stressrelaterede gener m.m. hos især kvinder og børn i alle aldre.

Kroppens sprog er på samme tid vores mest grundlæggende og mest avancerede udtryksform. Helt Fundament-talt.Helle Rechter

FØLG HELLE