hjerte i brand

Passion er et af tidens store ord. Det ved enhver, som læser dameblade eller følger med på de sociale medier, og det er så nemt at forstå, for passion er en af de aller stærkeste former for personlig drivkraft, vi kan opleve.

Passionen har livskraft og styrke. Min egen passion er brændende, i min klinik hvor jeg arbejder med mennesker. For mig er passion stærkt undervurderet, som kilde til livskraft. Men…i den samme klinik ligger der i receptionen glittede magasiner, og jo mere jeg læste i artiklerne om passion, jo mindre kunne jeg kende mig selv i de glimmerbestrøede artikler. Passion er stærkt overvurderet, i den forstand, tænkte jeg: Det var enøjede artikler som mente at vide, at jo mere passion vi har, jo bedre. Jo mere jeg læste – jo mindre genkendte jeg mig selv. For nok er min passion en stærk livskraft, men den er ikke altid ubetinget let at leve med, og indimellem oplever jeg, at passionen er ganske vanskelig at balancere i forhold til resten af mit liv. Jeg undersøgte bogmarkedet uden at finde nogle danske bøger om passion, og stillede mig selv spørgsmålet: Hvordan skulle en beskrivelse af passionens væsen og sammensætning se ud, hvis jeg selv skulle have lyst til at læse den? Her opstod idéen til bogen Hjertets Slag, som for nylig er udkommet.

En rejse tager form

Det er et faktum, at vi udvider vores verden og vores horisont i mødet med mennesker, der er ulig os selv. Derfor blev det vigtigt for mig at basere bogen på input fra mennesker, der er anderledes sammensat end mig selv, og som netop derfor kan bidrage med andre væsentlige budskaber og nuancer:

Jeg ville inddrage erfaringer og beskrivelser fra helt forskellige mennesker, der ligesom jeg selv er unikt passionerede, men med forskellige omdrejningsakser for det, de gør. Mennesker fra så forskellige vinkler på verden som litteraturen, kropssproget, business, Underdanmark, glimtende design, globetrotteri, klima, journalistik, ernæring, nødhjælpsarbejde, musik, elitesport og livsstilsomlægning. 

Jeg ringede til min gode ven igennem mange år, Claus Christensen, der er forandringskonsulent. ”Vil du med mig på en indre rejse? Det bliver den smukkeste rejse, hvis du tager med mig, for verden bliver større af, at vi deler den med hinanden”, lokkede jeg ham. Claus takkede straks ja, og derfra gik jeg i gang med at samle en gruppe kendte, karismatiske mennesker, som vi gerne ville interviewe på vores passionsrejse. Til min store overraskelse fik vi et ”ja tak” fra en hel stribe stærke personligheder. Det har været et stort privilegium at møde hver af dem, og mærke deres hjerteåbenhed. 

Igennem et halvt år bevægede Claus og jeg os sammen på rejse ind i passionens væsen, i mødet med en række karismatiske personer, som har det tilfælles, at de hver på deres område er unikt passionerede: Anja Lovén (som redder heksebørn i Nigeria), Anne-Cathrine Riebnitzsky (prisvindende forfatter og tidligere soldat i Afghanistankrigen), Bettina Aller (globetrotter), Chris Macdonald (livsstils- og motivationsekspert), Connie Hedegaard  (klimakæmper), Eskild Ebbesen (verdenshistoriens mest vindende letvægtsroer), Jesper Bergstrøm (ekspert i kropssprog) , Jim Lyngvild (designer og festfyrværkeri), Lisbeth Zornig ( Underdanmarks stærke stemme), Martin Thorborg (serie-iværksætter), Michael og Mathilde Falch (rock-poeter), Simi Jan (journalist i verdens brændpunkter) og Umahro Cadogan, ernæringsekspert.

“Vi kan have passionen med os i hvert et nu, hvor vi værdsætter livet. Vi kan finde passionen i en kop kaffe, og vi kan finde passionen i en samtale. Passionen behøver ikke et ydre mål, men den behøver en indre meningsfuldhed”

Ekspert i livsstil og sundhed, Chris MacDonald (citat fra Hjertets Slag)

 

Efter samtalerne opsøgte vi 3 eksperter, som gav os endnu mere input og viden om passion, nemlig hjerneforsker og professor i neurofysiologi Troels W. Kjær, professor i åndelig og eksistentiel omsorg, dr.theol. Niels Christian Hvidt og associate professor, specialist i psykoterapi og psykopatologi Tine Wøbbe.

Nu stod vi med hundredevis af timers spændende og hjerteåbnende input om passion – det gav et væld af røde tråde, som vi i bogen knyttede sammen i et passionsbegreb, som er vedkommende for os alle. Med mine ord og Claus´ smukke artwork opbyggede vi i bogen et univers, som vi håber inspirerer læseren og giver nye facetter af værdi for hver enkelt læsers egne passionsrejse. 

“I en tid med centrifugalkraft, der slynger os ud af vores inderste, har vi mennesker brug for noget der trækker i den modsatte retning: En centripetalkraft, der centrerer os i vores inderste værdier. Og den kan vi finde i den spirituelle eller eksistentielle dimension, ofte i forbindelse med passion.”

Professor i eksistentiel og åndelig omsorg, Niels Christian Hvidt (citat fra Hjertets Salg)

 

Kernebudskabet i Hjertets Slag handler om, hvordan vi balancerer passionen med resten af livet. For passion er et af tidens store modeord, men hvis passion blot er et isoleret begreb, som vi ikke integrerer i vores levede liv, så mister passionen sin værdi. For at det passionerede liv er meningsfuldt, skal det på en sund måde spejle sig i vores værdier, og værdierne skal udmøntes i handlinger…

Det lyder vældig dybt, måske. Men i virkeligheden har vi skrevet en simpel bog om et budskab, som vores egne hjerter banker for, baseret på de indtryk og erfaringer vi har samlet undervejs. Passionen er et hus Vi er kommet frem til at se passionen som et hus: Passionshuset har 3 dimensioner: Et fundament, der handler om hvilke ressourcer vi har og hvordan vi styrker disse ressourcer, så passionen står stærkest muligt. Her er sammenhænge i tanker og følelser, krop og sind.

For eksempel fortæller Umahro om sammenhængen imellem ernæring og livsnæring, Jesper Bergstrøm fortæller om kropssprog og betydningen af at tage styringen over dine tanker, og Eskild Ebbesen fortæller om handlekraft, der er summen af din viljestyrke og din motivation (som passionen er en del af). 

“Der er god forskningsmæssig basis for at sige, at passion har en motor dybt i vores urhjerne, og den motor er dopamin-drevet.”

Hjerneprofessor Troels W. Kjær (citat fra bogens del om passionshusets fundament)

 

Huset har også en grundplan eller horisontal dimension, der handler om vores relationernes betydning for og indvirkning på hvordan vi former og udlever vores passion. Her deler Michael og Mathilde Falch for eksempel fra deres unikke relation og Chris MacDonald forbinder passion og relationer med både fysiologi og filosofi.  

“Det vi dyrker, det er jo det, der bliver helligt for os. Og hvad sker der så, når vi gør os selv til centrum i universet? Det tror jeg ikke, vi er bygget til at bære, simpelthen.”

Rockpoet Michael Falch (citat fra bogens del om passionshusets grundplan)

 

Og så har huset en højde eller vertikal dimension, som handler om sammenhæng imellem det enkelte menneskes passion og værdier og om passion set i forhold til det, der for netop den person er et højere niveau af mening. For nogen kan det være en spirituel dimension, for andre kan det være en sag, der står hjertet særligt nær. Connie Hedegaard fortæller for eksempel om kampen for klimaet og Jim Lyngvild fortæller om sammenhængen imellem sin passion og sin spiritualitet. 

“Hvis du vælger på dine værdier og med hjertet, jamen, så er din skæbne jo fastlagt, kun indtil den ikke er det mere. Det er deri, selve magien er.”

Designer og festfyrværkeri Jim Lyngvild (citat fra bogens del om passionshusets højde)

 

Men ligeså vigtigt det er at fremhæve styrkerne og meningsfuldheden i det passionerede liv, ligeså vigtigt er det også at tale om passionens skyggesider. Her lurer for eksempel tunnelsynet, der kan følge af et så stort fokus på passionen, at vi over tid mister evnen til at se og rumme andre vigtige dimensioner af livet. Konsekvensen er, at vi ikke helt evner at prioritere andre end os selv, endsige prioritere os selv på en sund måde. For passionen kan være opslugende, når den er ubalanceret.

Det gjorde stort indtryk på mig personligt, hvor hudløst, sårbart og ærligt nogle af interviewpersonerne delte af passionens skyggesider med et åbent hjerte. For eksempel fortalte Michael og Mathilde om en medaljebagside der havde omfattet alkoholmisbrug og spiseforstyrrelser. 

“Jeg har lært, at livet stopper ikke, hvis man knækker. Derfor er jeg ikke bange for livet. Det finder jeg stor styrke i, også når det gør ondt.”

Rockpoet Mathilde Falch om livets dæmoner og skyggesider, hvor der også er passion (citat: Hjertets Slag)

 

Sandheden er, at hver eneste af interviewpersonerne har bidraget unikt, og vi er blevet rørt af den åbenhed, de hver især har mødt os med.  På den måde har vores passionsrejse været en dannelsesrejse, der har gjort indtryk og sat aftryk i mig, og i Claus – og i vores venskabshistorie. På samme og på helt andre måder håber vi, at bogen gør indtryk og sætter aftryk i læserne.

For det er når vi rører hinanden bliver vi bevæget af livet. Når vi bliver bevæget af livet, så flytter vi os, og når vi flytter os udvider vi både vores ydre og vores indre verden. På den måde kan man måske sige, at passionsrejsen og bogen har samme kernebudskab som alt hvad jeg i øvrigt i min klinik beskæftiger mig med i mødet med mennesker: Det handler om at blive rørt. Og det handler om at få mest muligt meningsfuldt liv ind i den tid, vi har.

Læs mere om Hjertets Slag: www.hellerechter.dk eller på min facebookside

Hjertets Slag udkom 1. november 

OM HELLE

Helle Rechter er højt specialiseret i integreret manuel terapi af bevægeapparatet, det viscerale system og nervesystemet. Med anatomisk præcision arbejder hun udfra forståelsen af at vores strukturer, følelser, tanker og energi er en helhed. I sin klinik i Køge behandler hun komplicerede smerteproblemstillinger og stressrelaterede gener m.m. hos især kvinder og børn i alle aldre.

Kroppens sprog er på samme tid vores mest grundlæggende og mest avancerede udtryksform. Helt Fundament-talt.Helle Rechter

FØLG HELLE