Sådan laver du en (realistisk) ønskeseddel til din fødsel.

At lave en ønskeseddel til fødslen, er som udgangspunkt en rigtig god ide. I processen med at få udarbejdet en ønskeseddel gør man sig nogle tanker om den forstående fødsel, hvilket kan være meget sundt og godt. Det betyder nemlig, at man forholder sig til fødslen, og hvordan man skal håndtere den. Dog har jeg ind i mellem også oplevet, at en ønskeseddel kan få skabt et urealistisk billede af, hvad en fødsel er, og hvordan man skal komme igennem den.

Jeg oplever, at nogle får lagt sig så fast på deres ønsker og plan for fødslen, at de i endnu højere grad bliver væltet omkuld, hvis fødslen ikke udvikler sig som forventet. Det er rigtig ærgerligt.

I det følgende vil jeg derfor komme med 5 råd til, hvordan du bliver klædt på til at lave din personlige, gode og realistisk ønskeseddel til fødslen, og i tekstboksen kan du finde forslag til din ønskeseddel.

  1. Vær bevidst om at der kan opstå ting under fødslen, som kan gøre at ønskerne ikke kan blive opfyldt. Vær åben og forsøg ikke at være alt for fastlåst omkring de ønsker du og din partner har.
  2. Deltag i fødselsforberedelse i den form der passer dig og din partner bedst. Hvad enten det er på hold eller individuel fødselsforberedelse. Fødselsforberedelsen vil klæde jer på til fødslen og give jer et billede af, hvad det er I går ind til. I vil bl.a. få viden om fødslens faser, og hvilke smertelindringsmetoder der findes. Deltag gerne i fødselsforberedelse med et emne omhandlende ”hvis fødslen ikke går som forventet”, da det kan give dig og din partner noget viden, forudsigelighed og genkendelighed i de veje en fødsel også kan gå. Dette vil optimere forholdene for at I får lavet en god og realistisk ønskeseddel.
  3. Selvom der opstår komplikationer eller udfordringer undervejs i fødslen, kan man oftest godt inddrage nogle af de elementer, man havde ønsket sig alligevel. Det kan være godt at huske på.
  4. I forhold til ønsker til smertelindring, så vil min opfordring generelt set være at starte med de mest harmløse smertelindringsmetoder (fx varmepude, akupunktur eller massage), og så kan man altid bygge på og i sidste ende er epiduralblokaden den stærkeste og mest effektive form for smertelindring, hvis det skulle blive nødvendigt. Der kan dog være specifikke situationer, hvor ovenstående tilgang ikke vil være det rigtige. I sådanne tilfælde vil jeg opfordre dig til at tale med din jordemoder, om hvilke muligheder der findes for dig i lige netop din situation.
  5. Inddrag din partner i udarbejdelsen af ønskesedlen, både fordi det kan give en god snak om de forventninger I hver især har til fødslen, men også fordi din partner kan være en god støtte og mægler til at få formidlet dine/jeres ønsker, også når veerne for alvor tager til.

Har du tidligere født, så vil du i højere grad have en fornemmelse af, hvad en fødsel er, og hvordan du reagerer, når du har veer, og når fødslen skrider frem. Her kan en ønskeseddel dog også være et godt redskab. Der er ingen der ved, hvordan din næste fødsel bliver, men der vil måske være elementer, du kan huske, fungerede godt eller dårligt ved sidste fødsel. Ud fra det kan du hente inspiration til din ønskeseddel. Fx ”når jeg får veer, går jeg meget ind i mig selv. Smalltalk er derfor meget forstyrrende for mig under veerne.”

Der er ingen, der forventer at du har lavet en ønskeseddel, så du skal udelukkende lave den for din egen, din partner eller fødselshjælpers skyld. Du kan også lave den til den jordemoder, du skal have under fødslen. Det kan fungere som et godt redskab for jordemoderen til at fornemme hvad dine og din partners ønsker og behov er til fødslen, så jordemoderen i højere grad kan have fokus på at opfylde det i forløbet, i den grad det er muligt.

En ønskeseddel til fødslen kan have mange forskellige former og funktioner. Den kan både beskrive en bestemt stemning, være en huskeliste over ting du gerne vil eller absolut ikke vil under fødslen, eller et redskab til hvordan din partner, fødselshjælper eller jordemoder bedst hjælper dig igennem fødslen. Jeg har derfor lavet en liste med forslag til indhold eller emner du og din partner med fordel kan tale igennem inden fødslen:

 Forslag til din ønskeseddel 

1. Hvad skal der gøres klar og hvad er rart at have i huset inden fødslen går i gang? 

2. Overvej hvilke smertelindringsmetoder I har i jeres hjem, som kan være gavnlige i den første fase af fødslen (fx varmepude, chiliplastre, kar/brusebad, Panodil). 

3. Hvilke smertelindringsmetoder kan partneren hjælpe med i hjemmet? Fx hvordan gør man en varmepude klar. 

4. Hvilke smertelindringsmetoder kunne være tiltalende under fødslen på sygehuset? Hvordan støtter partner bedst op om det? 

5. Hvilken stemning vil I gerne have skabt under fødslen? Både i jeres hjem, men også på fødestuen. Skal der være musik? Hvilke snacks kunne være lækre? 

6. Tryghed, varme og kærlighed giver gode betingelser for veerne. Så hvordan får I skabt det under jeres fødsel? 

7. Hvilken rolle vil din partner gerne have før, under og efter fødslen? 

8. Hvordan støtter og hjælper din partner dig bedst før, under og efter fødslen? 

9. Hvem skal tage imod barnet? 

10. Hvem skal klippe navlesnoren? 

11. Hvor er partneren bedst placeret – hovedenden, alle steder, holde dig i hånden? 

12. Er smalltalk okay eller forstyrrer det? 

13. Er berøring og massage rart eller ubehageligt? 

14. Overvej hvilke føde- og hvilestillinger der kunne være rare. 

15. Hvordan hjælper jordemoderen jer bedst? 

16. Hvad skal den jordemoder du skal føde med vide om dig? Jeg oplever flere og flere der skriver et brev til den jordemoder de skal føde med. Det kan du jo overveje. Du kan også bare skriv 3 linjer om hvem du er, fx om du ønsker meget eller lidt information eller andet du synes kunne være rart, at jordemoderen vidste. 

Har du brug for råd og vejledning til udarbejdelsen af din ønskeseddel til fødslen er du velkommen til at ringe eller skrive til mig.

Jordemoder Naja Skou M: 28 40 56 62 E: kontakt@najaskou.dk.

OM NAJA

Naja Skou er privat jordemoder, under navnet Din Private Jordemoder, Naja. Hun bor i Slagelse, men kører ud på hele Sjælland, dog primært Midt- og Vestsjælland. Naja er gift og mor til Carl på 6 og Clara på 2 år. Som privat jordemoder har Naja ikke kun fokus på fødslen af barnet, men fokus på hele familiens trivsel under graviditet, fødsel og barsel. For Naja er det vigtigt at den gravide og hendes partner bliver klædt godt på fødslen og livet med en nyfødt, både fysisk og mentalt. Naja prioriterer tid, ro, nærvær og ikke mindst tryghed igennem hele forløbet.

FØLG NAJA