Mine urter har i år givet rigtigt meget, og det betyder, at jeg nu kan gemme lidt af de gode ting til vinteren, nu hvor sommeren går på held. Vores haver rummer mange forskellige planter og bær som alle kan bruges på forskellig vis.

I år har jeg tørret nogle af de krydderurter jeg har i min have, og jeg har brugt dem flittigt i min madlavning. Jeg bruger mange af dem til kryddersmør til de nye kartofler, men også når jeg steger og griller kød og grønsager.

De er nu tørret og kommet på glas til vinterens kommen. Jeg bruger de tørrede urter som te eller i maden som smagsstof.

Jeg har tørret følgende og puttet på glas:

  • Timian (Thymus vulgaris) som har en speciel smag. Det er en rigtig god urt som har et væld af sygdomsbekæmpende egenskaber. Urten er stimulerende, bakterie- og svampedræbende og styrker nerverne. Bruges mod bronkitis, halskatar, hoste, fordøjelsesbesvær, hjælper på fedtfordøjelsen, smertefuld menstruation og kolik. Denne bruger jeg når jeg har optræk til en forkølelse i kogende vand sammen med hvidløg, citron, ingefær og løg.

 

  • Rosmarin (Rosmarinus officinalis) er en urt med en kraftig smag. Urten stimulerer nervesystemet og kredsløbet og er et styrkende middel for hjertet og fordøjelsessystemet. Den er alment styrkende og giver livslyst. Bruges ved hovedpine, dårligt blodomløb og stress, menstruationssmerterJeg bruger den meget når jeg ovnsteger grønsager både i frisk og tørret form.  

 

  • Mynte (Mentha x piperita) er en lækker urt som dufter godt. Den bruges til mange ting både i madlavning men også til drinks. Urten er stimulerende, fordøjelsesfremmende og luft i maven. Den er beroligende og betændelseshæmmende. Den er god mod forkølelse, influenza, hovedpine og andre smerter, koncentrationsevne, parasit og virushæmmende. Bruges ved feber, tandpine, fordøjelsesbesvær og rigtig ud mod forstoppelse. Jeg bruger den som te – jeg tilsætter den ofte til en almindelig kop hvor jeg har brug en lidt ekstra. Teen kan også bruges mod kvalme, den fremmer en god søvn og modvirker stress og spændinger i kroppen.

 

  • Oregano (origanum vulgare) dejlig urt som jeg ofte forbinder med tomatsalat og pizza i tørret form. Den er rig på antioxidanter. Urter er fordøjelsesfremmende ved at den styrke leveren til dannelse af galde. Den er god mod søvnløshed, hoste, og astma. Den er nervestyrkende og krampestillende, sveddrivende og kan medvirke til at modvirke oxidativ- og psykisk stress.

OM JETTE

Jette er uddannet Naturopath i biologisk medicin, Zoneterapeut, NLP coach og Øreakupunktør. Efter selv at have mærket hvad vitaminer, mineraler, fedtsyrer og generelle kostændringer har gjort for hende, har hun valgt at give andre samme mulighed for at få et bedre liv. Et liv uden træthed, stress og dårlig fordøjelse.

Se mere om Jette og hvad hun tilbyder her

FØLG JETTE